Panchkarma

                 

 
Hem
 

Shobha's Treat
 
Kontakt
 
Om Oss
 
Introduktion
 
Panchakarma
 
Yoga Bilder
 
Produkter
 
Kurser
 
Tidtabell
 
O.N.G
 
Ayurveda i media
 
Indien

 

                      

 

Panchakarma

 

 

Panchakarma är en traditionell avgiftningsteknik som använts i indien i flera melenium. Den är Sjukdomsförebyggande men botar även redan existerande sjuksomar. Det här gör man med renande förnyelsemetoder.  Panchakarma har en avgörande roll i ayurveda.
Ordet panchakarma betyder bokstavligen ”de fem handlingarna”. De innehåller en komplex serie av steg som är anpassade till patientens doshor (psykofysologiska typ). Under en behandling så behöver patienten varsam tillsyn, dessa kan vara 3/5/7/10/15/45 dagar långa.

 

 

 

 

 

 

Panchakarmabehandling
De ayurvediska läkarna har traditionsenligt förlitat sig på observation för att diagnosticera sjukdomar. Läkaren kollar patientens fysik, frågar om personliga underlag, familjeliv, känna pulsen, lyssna på hjärta, lungor, tarmar, observera urinet och tungan.


Sjukdomsbehandling med ayurveda
För att bli frisk måste man först förstå och hitta roten till problemet. Därefter  finns det 4 metoder som en ayurvedisk läkare använder sig av: rening, avgiftning, smärtlindring, förnyelse och mental behandling.


Shodan (rening och avgiftning)
I ayurveda är renlighet av stor vikt. Man syftar då i att rena magen, näsgångar, tarmar etc. Som förberedelse innan rening, rekomenderas särkilda oljor som absorberas genom huden och sedan medföljande masage för bästa absorbtion. Efter att den absorberats av kroppen börjar den eliminera toxiner som t.ex bekämpningsmedel, virus och bakterier bland andra. Dessa blir man av med genom  de naturliga eliminieringskanalerna.Shaman (smärtlindring)
Nästa steg i den ayurvediska behandlingen är shaman, som används för att balansera och pacifera den kroppsliga doshan. Det här gör man genom att combinera ayurvediska örter,fasta,yoga,andningsövningar och meditation. Dessa tekniker används främst för människor med svagt immunförsvar, de som är för sjuka, eller  emotionellt svaga för att genomgå panchakarma.


Rasayana (förnyelse)
Efter reningsprocessen börjar förnyelsen. Rasayana ger tillbaka vitaliteten till kroppen och skapar harmoni i det biologiska systemet. Det sägs även att den här tekniken ger ett längre liv genom att sakta ned den biologiska klockan. Den här behandlingen återställer organ genom oralt intag av olika växter och mineraler , i tablett eller pulverform som är anpassade till patientens doshor och andra förutsättningar.Satvajaya (mental och spirituell behandling)

Den här metoden ökar medvetandet genom att lätta påpsykologiska spänningar och bli av med omedvetna negativa föreställningar. Det finns olika kategorier i Satvajaya , som mantror, ljudterapi som ändrar vibrationsmodeller i medvetandet; yantra, geometriska figurer som för medvetandet utanför rutinen; tantra, som kanaliserar energin i kroppen; och meditation för att ändra medvetandet. Satvajaya metoderna frigör oss från negativa känslor, tankar och fördomar som kan påverka förutsättningarna i våra liv.

 

 

Kan den här behandlingen appliceras på alla människor?
Panchakarma behandlingen har som mål att avgifta och att ge livskraft. Därför kan det apliceras på alla utan undantag, och på alla typer av problem, De må vara emotionella, fysiska och/eller psykiska. Det står även i de klassiska skrifterna att även de friska bör genomgå denna behandling minst en vecka per år. Det är även bra att praktisera panchakarma mellan årstider, innan och under medicinskabehandlingar eller under perioder då kroppen går igenom en transition som t.ex klimateriet.

 

 

Vilka resultat kan en patient vänta sig efter att ha genomgått panchakarma?
Det finns en mängd olika vetenskapliga studier från USA, Storbrittanien och indien, som visar att panchakarma bland annat ökar leverns renande (avgiftande) kapacitet, motverkar hälsorisker i hjärta och blodomlopp. Efter 3 månader kan man öka produktionen av en tarmenzym med 80%, denna enzym agerar som en naturlig åderutvidgare, främst i artärerna. Man har även noterat en minskning i kolesterolvärden, och en ökning på 7,5 % av HDL kolesteroler. Förutom allt detta får man ett mer stabiliserat emotionelltliv, vitalitet och kroppslig styrka. Så att vi bättre kan bekämpa stress, trötthet, depression och ångest.

 

                                              Instituto Ayurvédico Shobha Lad © 2005 Copyright