S
 

 

Presentación C/ Samuel Ros, 30 Bajo - 46023 Valencia

                 
 
Hem
 

Shobha's Treat
 
Kontakt
 
Om Oss
 
Introduktion
 
Panchakarma
 
Yoga Bilder
 
Produkter
 
Kurser
 
Tidtabell
 
O.N.G
 
Ayurveda i media
 
Indien
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Shobha Lad har fått sina ayurvediska färdigheter från sju generationer av yoginnor. Hon kommer ursprungligen från indien där hon fått sin kunskap som en familje tradition. Hon lärde sig enligt traditionen av, bland andra, sin gammelmormor, mormor och mor. Jadava Devi , hennes gammelmormor blev 127 år gammal. Hennes mor praktiserar numera ayurveda i fattiga områden i himalaya.
Shobha har examinerat sig i ayurvedisk historia i Madhya pradesh universitet, hon fullgjorde sina studier i Indore, Bombay, New Delhi, Ahmadabad, Badoda och kolkata. Detta innefattade även fördjupningar i diverse områden inom ayurveda , sedan var hon även lärarinna i Indores universitet, hennes födelseort.
I slutet av artikeln finns en gloslista för att förklara de främmande orden.

 

Vad är ayurveda?

Själva ordet ayurveda betyder livets vetenskap. Det är en traditionellmedicinsklära som har praktiserat i minst 5000 år. Detta vet man då de nämns i vedaskrifterna, därför kallar man den moder till alla medicinska läror. 1978 fick den här läran erkännande  som traditionell medicin av FNs organisation WHO (world health organization).

Vad är det mest utmärkande med ayurveda? Vad är skillnaden från den västerlänska medicinen?
En behandling har inte som mål att bara läka kroppen utan även sinnet. Enligt den här disciplinen, är harmonin i kroppen och sinnet nyckeln till en bra hälsa och ett långt liv. Detta uppnås genom att göra sig av med giftämnen (toxiner) genom panchakarma.

Var kommer dessa gifter ifrån?
Giftämnen kan komma från maten vi äter, eller olika rutiner/vanor. Det kan även komma från övergången mellan årstider eller psykologiska förändringar, allt detta i sin tur skapar obalans i kropp och själ. Detta kan representera sig i form av sjukdom eller olika typer av åkommor.

Hur gör man sig av med toxinerna?
I den ayurvediska läran lägger man stor vikt på massage, eftersom detta stimulerar blodflödet och lymfatiskasystemet (som har till uppgift att förmedla ämnesomsättningen). Detta eliminerar toxiner i samband med örter och oljor. Ett av de viktigaste principerna i ayurvediskmedicin är användadet av naturligamedel för behandling och diet. Om man inte kan äta något ska man heller inte använda det på huden. För alla typer av behandlingar som
ayurveda erbjuder används plantor, örter, naturliga oljor, och även, mjölk och honung.


Kan den här behandlingen appliceras på alla människor?
Panchakarma behandlingen har som mål att avgifta och att ge livskraft. Därför kan det apliceras på alla utan undantag, och på alla typer av problem, De må vara emotionella, fysiska och/eller psykiska. Det står även i de klassiska skrifterna att även de friska bör genomgå denna behandling minst en vecka per år. Det är även bra att praktisera panchakarma mellan årstider, innan och under medicinskabehandlingar eller under perioder då kroppen går igenom en transition som t.ex klimateriet.

Vad är resultatet av en patient som genomgått panchakarma?
Det finns en mängd olika vetenskapliga studier från USA, Storbrittanien och indien, som visar att panchakarma bland annat ökar leverns renande (avgiftande) kapacitet, motverkar hälsorisker i hjärta och blodomlopp. Efter 3 månader kan man öka produktionen av en tarmenzym med 80%, denna enzym agerar som en naturlig åderutvidgare, främst i artärerna. Man har även noterat en minskning i kolesterolvärden, och en ökning på 7,5 % av HDL kolesteroler. Förutom allt detta får man ett mer stabiliserat emotionelltliv, vitalitet och kroppslig styrka. Så att vi bättre kan bekämpa stress, trötthet, depression och ångest.

Hur diagnostiserar en ayurvedisk läkare?
Först gör man en omfattande undersökning av patienten för att fastslå vilken typ av psykofysiologisk konstitution personen har. Genom detta lär man känna sig själv och sin egen natur, vilket är första steget till en sund hälsa. Det finns tre olika huvudgrupper, vata (nervös), pitta (inälva) och kapha (emotionell).

Hur är dessa personer som tillhör dessa tre grupper?
Vata-personer är känsliga till sin natur. De brukar vanligtvis vara smala, av lätt, flexibel och medelstor kropp. De är känsliga , reserverade och kreativa, och behöver även tid för att reflektera. Pitta-personer är naturliga krigare, medellånga och av en stark konstitution. De är dynamiska, ihärdiga, ambitiösa och disciplinerade. De behöver utmaningar, och mycket fysisk aktivitet. Kapha-personer har en robust konstitution, tjockt och tungt skelett. De älskar att njuta av livet, de är tålmodiga, förstående, och de har ett stort behov av social harmoni. Det finns även olika kombinationer av dessa grupper (vata-pitta, pitta-kapha etc), som slutligen blir sju olika grupper. När man väl fastslagit vilken grupp man tillhör, kan läkaren diagnosticera genom att känna på patientens puls.

Vad innefattar den här typen av diagnosticering?
Symptomen av en sjukdom är alltid relaterade med obalans i de tre doshor: kropp, sinne och själ. Genom att känna på pulsen, kan vaidyan (läkaren) faställa effekterna av obalansen förorsakad av sjukdomen. Sedan fördjupas diagnosticeringen för att hitta roten till disharmonin, och ge behandling för att återfå balansen.

Utöver diagnosticeringen och behandlingen av fysiska sjukdomar, hur behandlar man den själsliga och psykiska hälsan?
Det finns en metod för att förbättra sinnet och för att nå en högre nivå kroppsligt och själsligt. Den baserar sig på att frigöra psykologiskaspänningar, och överge negativa undermedvetna föreställningar. Detta kallas satvaja, och inkluderar mantra terapi (ljudterapi som ändrar vibrationsmodeller i huvudet), yantra, som med hjälp av geometriska figurer för medvetandet utanför sin vardagliga tankebana, trantra som innebär att kanalisera energier genom kroppen. Meditation används för att öka medvetandet. Denna metod gör att man kan frigöra sig från negativa känslor, tankebanor, som påverkar våra liv.

Ett av de utmärkade dragen hos kulturer som använder ayurveda, är att de har långa liv. Har den ayurvediska behandlingen en avgörande faktor i detta?
Efter att man avslutat en panchakarma behandling, så följer man normalt sett upp med en stärkande program . Det heter Rasayana, Denna teknik förbättrar harmonin i kroppensystem och ger vitalitet. Det sägs att rasayana förlänger livet genom att dra ut på tiden i våran biologiskaklocka, och på så sätt sakta ned åldringprocessen. Den här behandlingen återställer vävnader och organ i kroppen genom örter som är förberedda i piller, pulver, salvor och mineraler. Dessa är specifikt gjorda för varje åkomma och dosha som patienten har.
Vad används yoga till i den här disciplinen?
Yoga betyder förening, då menar man föreningen mellan individen och alltet. Om man praktiserar yoga underlättar man att ha ett lugnt mentalt tillstånd i alla situationer. Jag är ayurvediskyoga instruktör, en variant av yoga gjord av yoginnor som under tusentals år utvecklat den här kunskapen. Dess främsta fördelar är harmonin i nervsystemet, stärkandet av kroppen och hormonell balans. Detta uppnås genom andningsövningar, meditation och avslappning. Allt detta gör att medvetandet vaknar och det perfekta, balanserade tillståndet nås psykiskt och fysiskt. Det är som jag sa i början, nyckeln till den sanna hälsan.

Ordförklaring Ayurveda:
Livets vetenskap, äldsta medicinska läran i världen , baserat på systematiska studier av kropp, sinne och själ.

Dosha:betyder bokstavligen orenhet. Det utgör de tre metaboliska principerna (vatta,pitta och kapha) som styr kroppen och sinnet, samförståndet mellan kropp och sinne.

Mantra:Ljud som är nödvändiga vid meditation för dess balanserande (fridgivande effekt) i kropp och själ

Panchakarma: De fem handlingarna” fem behandlingar som är en del av terapin som har syftet att göra sig av med toxiner i kroppen.

Tantra:betyder ”utvidga”. Det är ett system av själsliga övningar baserat på kundalini energin (den själsliga energin som finns i kroppen).

Vaidya: ayurvediskläkare

Yoga: föreningen med gudomligheten” då menar man föreningen mellan individen och alltet / universum, som underlättar ett lugnt tillstånd i alla situationer.

 
 

    Instituto Ayurvédico Shobha Lad © 2005 Copyright