Norsk

 
Principal
 

Shobha's Treat
 
Om oss
 
Ayurveda
 
Panchakarma
 
Yoga-bilder
 
Produkter
 
Emner
 
Tidsplan
 
Presse
 
Kontakt
 

 

 
Shobha Lads bok om Ayurveda tett til hånds  
frontback  
Klikk på bildet for at forstørre  

Shobha Lad har arvet sine Ayurvediske  anlegg fra syv generasjoner "yoginner". Hun er opprinnelig fra India,  i en familie der Ayurvediske kunnskaper var en familietradisjon; oldemor, bestemor og mor. Hennes oldemor, Jadava Devi  ble  127 år gammel, og hennes mor praktiserer  Ayurveda i de fattige områdene i Himalaya.

Shobha startet sine universitetsstudier i Ayurvedisk historie i  Madhya Pradesh University, og vidreutdannet seg innen alle grener av Ayurveda i Indore, Bombay, New Dehli, Ahmadabad, Badoda og Kolkata.  I Indore University, som ligger i hennes fødesby, har hun også  selv undervist.

Hva er Ayurveda? 

Selve ordet Ayurveda betyr "vitenskapen om livet". Det er en tradisjonell  medisinsk lære som har vært praktisert i over 5000 år. Dette vet vi  gjennom Vedaskriftene som kalles "alle medisinske doktriners mor".  I 1978 fikk denne doktrinen anerkjennelse som tradisjonell medisin av  FNs organisasjon WHO  (verdens helseorganisasjon).

Hva er karakteristisk for Ayurveda, hva er forskjellen  fra vestens medisin? 

En behandling er kke ment til å helbrede bare kroppen/deler av kroppen, men også sinnet. Innen denne disiplinen er harmoni mellom kropp og sjel nøkkelen til god helse og lang levetid. Dette oppnås blandt annet gjennom Panchakarma, som renser kroppen for giftige stoffer (toksiner).

Hva består behandlingen i? 

I den Ayurvediske doktrinen legges det stor vekt på massasje, da denne stimulerer blodstrømmen gjennom det lymfatiske systemet. Under en massasje elimineres giftstoffer, også gjennom bruken av naturlige urter og oljer i forbindelse med massasjen. Dette er et av de viktigste prinsippene for Ayurvedisk medisin; bruk av naturressurser for behandling og diett.  Det du ikke kan spise, bør du heller ikke bruke på huden.  I alle typer behandlinger bruker Ayurveda f.eks. planter, urter, naturlige oljer, og også melk og honning.

Hvem er en slik behandling beregnet på?

Panchakarma har som mål å avgifte og gi vitalitet. Den kan derfor benyttes av alle uten unntak, uansett hva som er problemet, om de er følelsesmessige, fysiske, og/eller psykiske. De klassiske Vediske Skriftene sier, at selv sunne mennesker bør gjennomgå denne behandlingen minst en uke i året. Det er fint å gjøre Panchakarma f.eks. mellom skifte i årstidene, før og  under medisinske prosedyrer, eller i perioder da kroppen gjennomgår en forandring, som klimateriet e.l.

Hvilke effekter har denne behandlingen på pasientene? 

Det finnes en rekke vitenskaplige studier utført i USA, Storbritannia og India som viser at Panchakarma  blandt annet øker leverens kapasitet til å rense ut giftstoffer, minsker risikoen for hjerte- karsykdommer. Den totale kolesterolen reduseres og HDL kolesterolet økes med gjennomsnittlig 7,5%.  I tillegg til alt dette, får vi  et mer stabilt emosjonelt liv, mer vitalitet og fysisk styrke. Vi blir bedre rustet til å bekjempe stress, tretthet, depresjon og angst.

Hvordan stiller en Ayurvedisk lege diagnoser?  

Først foretas det en omfattende undersøkelse av pasienten for å finne ut hva slags konstitusjonell psykofysiologisk gruppe personen tilhører. Pasienten lærer å kjenne seg selv og sin egen natur, som er det første skrittet til sunn helse. Det finnes tre hovedgrupper: Vata  (den nervøse), Pitta (den innadvendte) og Kapha (den emosjonelle).

Hva kjennetegner de forskjellige gruppene? 

Vata er personer med sensitiv karakter. De er vanligvis slanke, med lys hud og fleksibel mellomstor kropp. De er forsiktige og kreative, og trenger tid til å reflektere.  Pitta personen er en naturlig "kriger", middels høye og sterke. De er dynamiske, seige, ambisiøse og disiplinerte. De trenger utfordringer og mye fysisk aktivitet. Kapha personer har en robust konstitusjon, med ofte tykke og tunge ben. De elsker å nyte livet, de er tolmodige, forståelsesfulle og har et stort behov for sosial harmoni.  Det finnes også ulike kombinasjoner av disse gruppene (Vata-Pitta, Pitta-Kapha, etc.), som tilslutt blir til syv forskjellige grupper. Når det er bestemt hvilken gruppe pasienten tilhører, diagnosterer legen ved å føle på pulsen.

Hva  består denne diagnose-teknikken i? 

Symptonene på en sykdom er alltid forbundet med ubalanse mellom de tre Doshas; kropp, sinn og sjel.  Ved å kjenne på pulsen, kan Vaidyaen (legen) avgjøre om effekten av ubalansen skyldes sykdom. Etter grundig undersøkelse og diagnostering  for å finne roten til ubalansen, kan behandlingen begynne for å gjenvinne denne.

I tillegg til diagnostering og behandling av fysiske lidelser, hvordan behandles følelsesmessige og psykiske lidelser?  

Det finnes en metode for å høyne det mentale og spirituelle nivået Den er basert på å frigjøre psykologisk spenning og å forlate underbevisste, negative tanker.Denne metoden kalles Satvajaya  og innkluderer Mantra- og lydterapi som endrer de mentale vibrasjonsmodellene; Yantra, som er geometriske figurer som hever tankene til et høyere nivå, og Tantra som leder energien gjennom kroppen, Meditasjon som leder bevisstheten,etc.  Satvajaya teknikkene frigjør fra negative følelser og tankemodeller som er skadelige for vår livskvalitet.

Et av de mest karakteristiske trekkene ved kulturer som bruker Ayurveda, er at de har lang levetid. Er dette grunnet  Ayurvedisk behandling? 

Etter avslutningen av en Panchakarma behandling, følger man gjerne opp med Rasayana for å styrke kroppen. Denne teknikken forbedrer harmonien og gir vitalitet. Det sies at Rasayana forlenger livet ved å  stille vår biologiske klokke tilbake. Denne  behandlingen gjenoppretter balansen i vev og organer  ved bruken av urter i f.eks. pilleform, pulver, etc. og mineraler. Disse lages spesielt for hvert enkelt tilfelle, alt etter pasientens tilstand og Dosha.

Yoga er kanskje den mest kjente delen av Ayurveda i vesten, hvilken betydning har yoga for Ayurvedisk medisin?

Yoga betyr forening, som mellom individ og  altet. Å praktisere yoga, hjelper en til å ha en rolig psykisk tilstand i alle situasjoner. Shobha Lad er ayurvedisk yoga instruktør for en variant av yoga utviklet spesielt for kvinner. Denne kunnskapen har utvikles av kvinner gjennom tusener av år.  fordelen er harmoni i nervesystemet, styrke i kroppen og hormonell balanse. Dette oppnåes gjennom pusteøvelser, meditasjon og avslappning. Dette gir en bevissthet og balansert tilstand både mentalt og fysisk, y ese es la clave de la salud y el bienestar.

Ordliste:

Ayurveda - Biovitenskap; den eldste medisinske vitenskap i verden, basert på systematiske studier av kropp, sjel og sinn.

Dosha - Betyr ordrett "urenhet". Det representerer de tre metabolske prinsipper, Pitta, Vata Kapha.

Mantra - Lyder som med  meditasjon har en avbalansert, fredlig effekt på kropp og sinn.

Panchakarma - "De fem dokumenter"; fem teknikker som er en del av behandlingen som har som formål å rense kropp og sinn for giftstoffer.
Tantra- Betyr "forlenger". Det er en terapi av åndelige øvelser basert på  Kundalini energien (den åndelige energien som finnes i kroppen).

Vaidya - Ayurvedisk lege.

Yoga - Union med det "guddomlige", som menes tilknytning mellom individ og  det universelle "altet" som muliggjør en rolig tilstand i alle situasjoner.

 

 

    Instituto Ayurvédico Shobha Lad © 2005 Copyright